Obecnie coraz więcej pacjentów zgłasza niepokojące objawy po spożyciu produktów mącznych. Problem ten dotyczy zarówno dzieci jak i dorosłych. Dolegliwości zgłaszane najczęściej to bóle brzucha, wzdęcia, nudności, luźne stolce lub zaparcia. Na podstawie objawów klinicznych trudno ustalić rozpoznanie, gdyż zarówno nietolerancja glutenu pod postacią choroby trzewnej, jak i alergia pokarmowa mogą mieć podobny przebieg. Właściwa diagnoza ma kluczowe znaczenie dla procesu terapeutycznego.

Gluten pełni w ziarnie funkcję magazynującą. Jest to heterogenna grupa białek, które po dodaniu wody i częściowym wymyciu składników rozpuszczalnych i skrobi uzyskują właściwości elastyczne. Białka te odpowiadają za konsystencję wyrabianego ciasta.

Warto podkreślić, że gluten oprócz w pszenicy znajduje się także w innych ziarnach. W przypadku jęczmienia białko to nosi nazwę hordeiny, żyta – sekaliny, owsa – aweniny. Pomiędzy alergenami zbóż istnieje duże ryzyko alergii krzyżowej.

Jęczmień jest szczególnie interesującym zbożem, gdyż wykorzystywane jest przy produkcji piwa, które, co należy podkreślić, jest produktem zawierającym gluten.

 

Badanie wykonywane jest na aparacie Phadia ImmunoCAP firmy Thermo Fisher Scientific. Test pozwala wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenia leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”. Wynik podawany jest w międzynarodowej jednostce (kU/l), przyporządkowany do klasy od 0-6 (skala RAST).

 

Przygotowanie do badania: Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym. Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi. Na badanie można zgłaszać się cały dzień. Testy nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo. W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).

Czas oczekiwania na wynik: 2 dni robocze

 

 

« Wróć do listy terminów
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!