IgA całkowite

Immunoglobuliny są białkami pełniącymi funkcję przeciwciał. Produkowane są przez komórki układu odpornościowego organizmu w odpowiedzi na antygeny zewnętrzne lub wewnętrzne. Ich główną właściwością jest zdolność do swoistego rozpoznania i związania antygenu oraz...
Mocznik

Mocznik

Główną funkcją układu moczowego jest usuwanie z organizmu produktów przemiany materii i toksyn oraz utrzymanie gospodarki wodno-elektrolitowej. Ponadto bierze on udział w produkcji i wydzielaniu niektórych hormonów. O układ moczowy należy  troszczyć się nie tylko, gdy...

Kwasy żółciowe (TBA)

Kwasy żółciowe stanowią końcowy produkt metabolizmu cholesterolu. Należą do związków organicznych syntetyzowanych i przekształcanych w wątrobie, skąd wydalane są do żółci i gromadzone w pęcherzyku żółciowym. W trakcie spożywania pokarmów dochodzi do obkurczenia i...

Lipaza

Lipaza trzustkowa jest enzymem hydrolitycznym produkowanym w trzustce, skąd pod wpływem bodźców jest wydzielana do dwunastnicy. Pod wpływem soli kwasów żółciowych, fosfolipidów i  kolipazy bierze udział w trawieniu tłuszczów pokarmowych w jelicie cienkim-rozkłada...

Bilirubina bezpośrednia

Bilirubina jest pomarańczowo-żółtym barwnikiem żółciowym. Stanowi produkt degradacji części porfirynowej hemu (głównie hemoglobiny), który uwalniany jest ze zniszczonych krwinek czerwonych. Krwinki czerwone zazwyczaj ulegają rozpadowi po 120 dniach obecności w...
Newsletter

Newsletter

Zapisz się do Naszej listy kontaktowej, aby raz w tygodniu otrzymywać aktualności z Naszej strony, oraz informacje o najnowszych Promocjach!

Dziękujemy za zapisanie się do Neszego Newslettera!