Jajo kurze to źródło wysokowartościowych białek, lipidów, mikroelementów (cynk, żelazo, magnez, wapń, potas) i ważnych witamin (B12, B2, A, D, E). Poszczególne składniki jaja wykazują właściwości immunomodulujące, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwadhezyjne, obniżające ciśnienie, antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Jest podstawowym składnikiem odżywczym diety, ale też drugą co do częstości przyczyną alergii pokarmowej u dzieci. Ponadto może być czynnikiem rekacji anafilaktycznych, które stanowią zagrożenie dla zdrowia i życia pacjenta. Nadwrażliwość na jajo kurze jest częstsze u dzieci cierpiących na atopowe zapalenie skóry (AZS) oraz u dzieci z alergią na mleko krowie. U pacjentów może z czasem rozwinąć się tolerancja na jaja kurze. Zazwyczaj ma to miejsce ok. 3 roku życia, jednak u części chorych nadwrażliwość może nadal występować. Hasan i wsp. wykazali, że wysoki poziom swoistych IgE dla jaja kurzego może źle rokować, ponieważ związany jest on zazwyczaj z postacią „przetrwałej” nadwrażliwości na jajko.
Algorytm diagnostyczny alergii na jajko kurze
Badanie wykonywane jest na aparacie Phadia ImmunoCAP firmy Thermo Fisher Scientific. Test pozwala wykryć bardzo niskie stężenia przeciwciał, co umożliwia lekarzowi wczesne wykrycie choroby i wdrożenia leczenia mającego na celu zatrzymać tzw. „marsz alergii”. Wynik podawany jest w międzynarodowej jednostce (kU/l), przyporządkowany do klasy od 0-6 (skala RAST).
Przygotowanie do badania: Badanie może być wykonywane w każdym wieku, zarówno niemowlętom jak i osobom starszym. Do analizy potrzebna jest niewielka ilość krwi. Na badanie można zgłaszać się cały dzień. Testy nie wymaga specjalnego przygotowania tj. odstawienia leków czy bycia na czczo. W przeciwieństwie do testów skórnych, można go wykonać nawet pomimo rozległego zapalenia skóry (np. pokrzywki, wyprysku).
Czas oczekiwania na wynik: 2 dni robocze
« Wróć do listy terminów